Hoʻopuka i ka hopena: nā ʻōlelo no ka hoʻohana ʻana

ʻO Glucose kekahi o nā ʻenemi nui o ka maʻi maʻi. Loaʻa i nā molekikeka, ʻoiai me ka nui o ka pili i nā molekele o nā paʻakai, hiki i ka waiho koke i ke kahawai o nā kīʻaha koko.

No laila, mai kahi kikowaena interclular, dextrose e hele nei i loko o nā hale. ʻO kēia kaʻina kumu i ke kumu nui no ka hana hou o ka insulin.

Ma muli o kēia hoʻokuʻu, ua kūpono ka metabolism i ka wai a me ke kalapona. Inā he pālahalaha nui o ka dextrose i loko o ke kahe, a laila ʻoi aku ka nui o ka lāʻau lapaʻau me ka pilikia ʻole e hoʻopau ʻia e nā keiki.

ʻO ka hiʻohiʻona a me nā hiʻohiʻona o ka hopena

Loaʻa ka lāʻau lapaʻau no kēlā me kēia 100 ml:

  1. huaʻala 5 g a i ʻole 10 g (mea waiwai),
  2. sodium chloride, wai no ka injection 100 ml, hydrochloric acid 0.1 M (excipients).

ʻO kahi hopena glucose ka wai ʻole ka kala ʻole a kala iki paha.

ʻO ka Glucose kahi monosaccharide koʻikoʻi e uhi i ka ʻāpana o ka lilo o ka ikehu. ʻO ia ke kumu nui o nā unuhi kala a ka mea leʻaleʻa. ʻO ka ʻōmole kaloric o ka waiwai he 4 kcal no ka pālea.

Hiki i ka ʻano o ka lāʻau ke loaʻa i ka hopena like ʻole: hoʻoikaika i ka hana hoʻoneʻe a me ka hoʻemi ʻana, hoʻomaikaʻi i ka hana antitoxic o ka ate. Ma hope o ka hoʻopuka intravenous, e hoʻemi nui ka waiwai i ka nāwaliwali o ka nitrogen a me ka protein, a ke hoʻololi hou i ka hōʻiliʻili o ka glycogen.

ʻO kahi hoʻomākaukau isotonic o 5% ka mea hiki ke hoʻopiha i ka pau ʻole o ka wai. He ona detoxifying a me ka metabolic hopena, kahi mea hoʻolako i kekahi mea momona maikaʻi a wikiwiki assimilated.

Me ka hoʻopuka o ka hopena o ka glucose neʻe o ka 10%:

  • ka piʻi ʻana o ke koko osmotic
  • mahuahua wai kahe i loko o ke kahe,
  • hoʻōla ʻia nā kaʻina loina metabolic,
  • hoʻomaʻemaʻe ka hana hoʻomaʻemaʻe hoʻomaʻemaʻe kū,
  • hoʻonui ka maʻi.

Nā hōʻailona no ka hoʻohana ʻana

ʻO Dextrose (a i ʻole glucose) ka mea e hāʻawi ai i ke kālai hou ʻana o ka substrate i nā koina kino o ke kino.

ʻO ka hoʻokomo ʻana i kahi hopena hypertonic i loko o ka vein e kōkua i ka hoʻonui ʻana i ka hoʻoneʻe o ka osmotic o ke koko, hiki iā ʻoe ke hoʻonui i ke kahe o nā kahe mai nā lau i loko o ke kahawai, hoʻōla i nā kaʻina metabola, hoʻomaikaʻi i ka hana antitoxic o ka puʻuwai, hoʻonui i ka hana kontrakile o ka puʻuwai naʻau, hoʻonui i nā kīʻaha koko a hoʻonui i ka diuresis.

E like me nā ʻōkuhi no Dextrose, hōʻike ʻia kahi ʻelima o ka isotonic ʻelima e hoʻouka hou i ka bcc (ka nui o ke koko lele). Eia kekahi, ʻo Dextrose e hoʻohana ʻia ma ke ʻano he infusion medium a i ʻole ka neʻe kūpaʻa no ka hoʻoponopono o nā lāʻau ʻē aʻe.

ʻO ka waiwai calorific o 1 lita o kahi hopena o 5% ʻo 840 kJ, 10% - 1680 kJ.

Me ke ʻano lāʻau lapaʻau o dextrose, pono ke hoʻoponopono ʻia i ka hopena i ka wā e:

  • Palapala ʻaina kalapona
  • Hypoglycemia,
  • ʻO nā maʻi kāpī
  • ʻĀhaʻi hemorrhagic,
  • Hoʻopau
  • ʻO nā maʻi o ka puʻuwai, ka mea i hui pū ʻia e ka poʻokū o ke kino,
  • Naʻu?
  • Kāohi
  • Pūnaewele.

Nā Hoʻohui

Hoʻopili ʻia ka hoʻohana ʻana o Dextrose i:

  • Hypersensitivity
  • Ka laʻala i ka wai (me ka hyperhydration, me ka intracellular, ka mea i hōʻike ʻia e edema o ka lolo, kōpuna, ka maʻi cardiac a me / a me ka hopena ʻole o ka renal, hyperosmolar coma),
  • Naʻi maʻi mellitus
  • Haumakua,
  • Hyperlactacidemia,
  • Hoʻomohala ʻia ma hope o ka hoʻomaʻemaʻe, hoʻohana ʻia i kahi hoʻomehana glucose.

Ma hope o nā loiloi ma ke kauoha a Dextrose, pono e lawelawe ʻia ka hoʻoponopono me ka mālama ʻana i nā poʻe maʻi me ka puʻuwai decompensated a me ka hana ʻole ʻana o ka renal, a me nā kūlana me ka hyponatremia.

ʻLoe a me ke kākele

Hoʻoponopono ia ʻo Isotonic dextrose solution (5%):

  • Subcutaneously 300-500 ml (a keu paha),
  • Ke ʻano hana hoʻoheheʻe intravenous (mai 300 ml a 1-2 lita i kēlā me kēia lā).

ʻO ka palena kiʻekiʻe o ka hoʻokele ʻana o kahi hoʻoponopono 5% ʻo 150 mau kahe (e like me ka 7 ml o ka dextrose) i hoʻokahi minuke a i ʻole 400 ml mau hola.

ʻO ka hoʻonoho maʻi hypertonic, e like me nā ʻōlelo i kau ʻia, pono e hoʻopaʻa ʻia i loko o ka mokulele vein. ʻO hoʻokahi dosis mai 10 a 50 ml. I kekahi mau hihia, i ka pilikia koi, ua ʻae ʻia e hoʻokele i ka hoʻonā i ka ʻimi ʻana i ka ʻōpī ʻana, akā i ka hopena ʻaʻole eʻoi aku i ka 250-300 ml i kēlā me kēia lā.

ʻO ka nui o ka hoʻokele ʻana o 10% Dextrose ʻo 60 mau minuke i kēlā me kēia mau minuke (kahi e kūpono ai me ka 3 ml o ka hoʻonā). ʻO ka lā palena kiʻekiʻe loa no kēlā me kahi pākeke he 1 liter.

Inā hoʻohana ʻia ka hoʻonā ʻai no nā meaʻai makua no nā pākeke me ka metabolism maʻamau, e hoʻoholo mau ʻia ka lā o kēlā me kēia lā e kau pono i ka paona o ka mea maʻi - mai ka 4-6 g ka kilogram o ke kino o ke kino (pili paha kēia ma kahi o 250-450 g i kēlā me kēia lā). No nā poʻe maʻi i hōʻemi ʻia ka nui o ka metabolic, hōʻike ʻia ka hoʻohana ʻana o Dextrose i kahi haʻahaʻa haʻahaʻa (ʻo ka mea maʻamau ka 200-300 g). Pono ka nui o ka wai i paʻi ʻia mai 30 a 40 ml / kg i kēlā me kēia lā.

ʻO ka helu o ka hoʻolaha ʻana o ka hoʻonā i ka kūlana maʻamau o nā metabolism mai 0.25 a 0.5 g / h no kēlā me kēia kilokilo o ke kaupaona o ke kino. Inā e hoʻolōʻihi ʻia ka papa hana o ka metabolic, e hoʻemi ʻia ka nui o ka hoʻokele e ka hapalua - i 0.125-0.25 g / h no kēlā me kēia kilokilo o ke kaumaha o ke kino.

No ka mālama ʻana i nā makua, ʻo ka dextrose ke mālama ʻia penei:

  • 6 g / kg i ka lā - ma ka lā mua,
  • 15 g / kg i kēlā me kēia lā - ma hope aʻe o nā lā.

Hoʻonohonoho ʻia ka mea hoʻonā pū ʻia me nā waikawa amino a me nā momona.

I ka helu ʻana o ka nui o ka Dextrose, pono ke lawe ʻia i ka nui o ka wai i hoʻolele ʻia i ka wai. No nā keiki e kaupaona ana mai ka 2 a hiki i ka 10 kg, he 100-165 ml / kg i kēlā me kēia lā, no nā keiki me ka paona o 10 i 40 kg - e like ana i ka mokuā 45-100 ml / kg i kēlā me kēia lā.

ʻO ka palena kiʻekiʻe ʻo ka hoʻokele ʻo 0.75 g / h no ka kilina o ka paona kino.

Nā hopena hopena

Basically, ke hoʻomanawanui maikaʻi ʻia ka lāʻau lapaʻau. I kekahi manawa nā infusions me ka dextrose hiki i ka hoʻomohala ʻana o ke ʻano o ka maʻi, ka haunaele i ka pae ʻana o ka wai paʻakai (me ka hyperglycemia, hypervolemia, hypomagnesemia, etc.), hoʻonāukiuki hema hema ventricular.

ʻO nā hōʻailona o kahi nui o ka dextrose he glucosuria, hyperglycemia, ke kaupaona ʻana i ka wai-electrolyte. Me kā lākou hoʻomohala ʻana, pono e hoʻōki ka infusion a laila e hoʻokele ʻia ka insulin i ka mea maʻi. Hoʻomaʻamaʻa hou ka hoʻomaʻamaʻa hou.

Nā ʻōlelo kikoʻī

I mea e hoʻomaikaʻi ai i ke kao o ka dextrose i hoʻohana ʻia i nā kānana kiʻekiʻe, ʻoi ʻia e kuhikuhi i ka insulin i ka mea maʻi i ka manawa like. Hoʻohana ʻia nā lāʻau lapaʻau i loko o kēlā me kēia - 1 UNIT o insulin i ka 4-5 grika o dextrose.

ʻO ka hoʻohana ʻana o ka dextrose i ka hui pū me nā lāʻau ʻē aʻe e pono ai ka hoʻoponopono hoʻokohi kūlohi.

Hiki i ke ʻelua ʻelima mau hopena o ka infusion no nā hōʻailona i ka wā hāpai a me ka umauma.

Pono ka mālama ʻana i ka maʻi diabetes no ka dextrose ma lalo o ka kaohi o kona mau kumuhana ma ka urine a me ke koko.

ʻAʻohe ʻikepili e hōʻike i ka hopena maikaʻi o ka lāʻau lapaʻau ma ka wikiwiki o ka mīkini a me ka noʻonoʻo noʻonoʻo. ʻO ia hoʻi, ʻaʻole e hoʻonā ka hoʻonāukiuki i ka mana o ke kanaka e lawe i kahi kaʻa a hana paha i ka hana e hiki paha i ka pōpilikia a me ke ola.

ʻOnymslelo ʻia no ka Dextrose - ʻO Glucose a me Glucosteril.

ʻO nā mea hoʻomohala e nā hana o nā hana: Aminoven, Aminodez, Aminokrovin, Aminoplasmal, Aminotrof, Hydramin, Hepasol, Dipeptiven, Intralipid, Infezol, Infuzamin, Infuzolipol, Nefrotect, Nutriflex, Oliklinomel, Omegaven, Poliolimidli, Oliminolnol, Holinolol, SMOF Kabiven, Moriamin S-2.

Ka hana lāʻau lapaʻau

Hoʻololi ka Plasma, rehydrating, metabolic a me ka detoxification agent. ʻO ka hana o ke hana ma muli o ka hoʻokomo 'ana o ka substrate i loko o nā hana o ka ikehu (glycolysis) a me ka plastic (transamination, lipogenesis, nucleotide synthesis) metabolism.

Hoʻopili i nā kaʻina metabolic i loko o ke kino, hoʻomaikaʻi i nā hana redox i ke kino, hoʻomaikaʻi i ka hana antitoxic o ka ate. Ka hoʻopili ʻana, ke komo i nā aniani, ka phosphory template, e hoʻohuli ana i ka glucose-6-phosphate, ka mea i hoʻoikaika nui i nā wahi he nui o ka metabolism o ke kino. Me ka hoʻoliʻiliʻi o ka glucose, hoʻihoʻi ka nui o ka ikehu i loko o nā palaka e pono ai no ke ola o ke kino.

ʻO ka 100 mg / ml glucose hoʻonā he hypertonic e pili ana i ka plasma koko, loaʻa iā ia ka hana osmotic. Ke hoʻokaʻawale ʻia ia intravenously, e hoʻonui ana i ka kaomi o ke kao i loko o ka moe vascular, e hoʻonui i ka diuresis, hoʻonui i ka hoʻonui ʻana i nā mea o nā mea i loko o ka urine, a hoʻomaikaʻi i ka hana antitoxic o ka ate.

Ke hoʻoheheʻe ʻia nei i kahi kūlana isotonic (50 mg / ml solution), hoʻopiʻi hou ia i ka nui o nā wai o ka nalowale, mālama i ka nui o ka plasma i kipa ʻia.

ʻO ka osmolality theoretical o kahi hopena neʻe o ka hopena o 50 mg / ml ka 287 mauʻOm / kg.

ʻO ka osmolality theoretical o ka hopena o ka glucose 100 mg / ml - 602 mOsm / kg

Lapaʻau lāʻau

Me ka hoʻokele intravenous, ua haʻalele koke ka hopena o ka glucose i kahi moe vascular.

ʻO ka lawe ʻana aku i ka ʻili i ka hoʻoponopono ʻia e ka insulin. Ma ke kino mākou i hoʻomālamalama ʻia i ka biotransformation ma ke ala hexose fosate - ke ala nui o ka pakanui a me ka hoʻokumu ʻana o nā pūhui macroergic (ATP) a me ke ala pentose phosphate - ka mea nui

ke ala o ka metabolism plastik me ka hoʻokumu ʻana o nā nucleotides, amino acid, glycerol.

Hoʻohana ʻia nā molekula anu a hana i ke kaʻina o ka ikehu o ke kino. Kūkulu ka komo ʻana o ka phosphory template i ka ʻāpana, e hoʻohuli i ka glucose-6-phosphate, ka mea i hoʻohui ʻia i ka metabolism (ʻo ka hopena o ka hopena o ka metabolism ka carbon dioxide a me ka wai). E maʻalahi i ka komo ʻana ma o nā mea i hoʻopaʻa ʻia i ka histohematological i loko o nā kino āpau a me nā kiko.

Hoʻohālikelike ia ia e ke kino, ʻaʻole ia i hoʻokaʻawale ʻia e nā keiki (ʻo ka helehelena i ka urine he hōʻailona hōʻailona).

ʻLoe a me ke kākele

Ma mua o ka hoʻopuka ʻana, pono ke kauka e hoʻokolokolo i kahi ʻike maka o ka ʻapo lāʻau. Pono e hoʻokaʻawale ʻia ka hopena, ʻaʻole i loaʻa nā palaka a i ʻole nāʻaila. Manaʻo ʻia ka lāʻau lapaʻau e kūpono no ka hoʻohana ʻana ma ke alo o kahi kāpeka a mālama i ka paʻa o ka pāka.

Hōʻike ʻia ka ʻike a me ka nui o ka hoʻonā glucose hoʻonaninani no ka infravenous infusion e nā helu he nui, me ka makahiki o ka makahiki, ka paona o ke kino a me ke ʻano maʻi o ka mea maʻi. Kuhi ʻia ʻia e hoʻopaʻa i kēlā me kēia manawa i ka pae o ka glucose i ke koko.

ʻO ka hopena Isotonic 50 mg / ml lawelawe pū ʻia me ka helu i hoʻolele ʻia ai he 70 mau minuke / minuke (3 ml / kg koʻikoʻi kino i kēlā me kēia hola).

ʻO ka hoʻonā Hypertonic 100 mg / ml lawelawe pū ʻia me ka helu i loaʻa iā 60 mau minuke / minuke (2.5 ml / kg kau kino kino i kēlā me kēia hola).

Ua hoʻolilo ʻia ka hoʻonāʻana o nā hoʻonā o 50 mg / ml a me 100 mg / ml o ka glucose ma o ke keena intravenous - 10-50 ml.

I nā pākeke me kahi metabolism maʻamau, ʻaʻole pono ka nui o ka lā o ka glucose i kaha ʻia e ka 1.5-6 g / kg o ke kaumaha o ke kino i kēlā me kēia lā (me kahi lae o ka metabola, e hoʻemi ʻia ana ka nui o kēlā me kēia lā), ʻoiai ka nui o nā lā i paʻi ʻia he 30-40 ml / kg.

No na keiki no ka meaʻai makua, me nā ʻaina a me nā waikawa amino, 6 g / kg / lā e lawelawe ʻia ana ma ka lā mua, a ma hope iho a hiki i 15 g / kg / lā. Ke helu ʻana i ka nui o ka glucose me ka hoʻolauna ʻana o nā hopena o nā pānaʻi o 50 mg / ml a me 100 mg / ml dextrose, pono pono ke noʻonoʻo i ka nui e hiki ai i nā wai i paʻi ʻia: no nā keiki me ke kaupaona o ke kino he 2-10 kg - 100-165 ml / kg / lā, no nā keiki me ka paona kino 10-40 kg - 45-100 ml / kg / lā.

Ke hoʻohana nei i kahi hopena glucose no ka hoʻokaʻawale ʻana, ʻo ke kumu hōʻike e 50-250 ml no ka wai o ka lāʻau e hoʻopau ʻia, nā ʻano e hoʻohiki ai i ka helu o ka hoʻokele.

Loaʻa ka hopena

ʻO nā hopena maikaʻi loa ma ka pae ʻōlelo: ʻeha i ka pūnaewele hoʻoluhi, ʻeha vein, phlebitis, thrombosis venous.

Nā kuhihewa o ka ʻōnaehana endocrine a me metkbolizma: hyperglycemia, hypokalemia, hypophosphatemia, hypomagnesemia, acidosis.

ʻO ka hana ma ke ʻano o ka digestive: polydipsia, ʻuhane.

ʻO nā hiʻohiʻona nui o ke kino: hypervolemia, kūlohelohe kūwaho (maʻi, palaleka ʻili, hypervolemia).

I ka hopena maikaʻiʻole, pono e hoʻokaʻawale ke keʻena o ka hopena, e loiloi ʻia ke ʻano o ka mea maʻi a kōkua hoʻi. ʻO kēia ka hopena e hoʻomau no ka loiloi ma hope.

E hoʻokuʻu i ke ʻano

Loaʻa kēia lāʻau lapaʻau i ke ʻano o kahi hopena no ka infusion o 5%.

Hōʻike ʻia e ka wai wai loko o ka waihoʻoluʻu o 1000, 500, 250 a me 100 ml i loko o nā pahu manu, 60 a 50 mau pcs. (100 ml), 36 a 30 mau pcs. (250 ml), 24 a 20 mau pcs. (500 ml), 12 a 10 mau pcs. (1000 ml) i loko o nā ʻeke pale pale, ka mea i hoʻopili ʻia ma nā pahu pepa me nā helu kūpono o nā ʻōlelo i hoʻohana ʻia.

ʻO kahi ʻōhua glucose no 10 pakeneka he ʻano ʻole, ʻaila wai ʻole o 20 a 24 mau pcs. i loko o nā pahu pale, 500 ml kēlā me kēia i loko o nā ipu palani, i hoʻopili ʻia i nā pahu pepa.

ʻO ka hana nui o kēia lāʻau lapaʻau ka dextrose monohydrate, kahi kumuwaiwai hou he wai injectable.

Nā hōʻailona no ka koho

He aha ka huahana no ka? Hoʻohana ʻia ka hoʻonāʻana o ka glucose i ka infusion:

  • he kumu o nā kālā,
  • me he mea e hoʻohina ai ke koko a me nā wai anti-shock (me ka heʻe ʻana, ʻāʻī).
  • ʻo ke ʻano kumu no ka hoʻoilo ʻana a me ka hoʻohemo ʻana i nā lāʻau lapaʻau.
  • i nā hihia o ka hypoglycemia maʻalahi (no nā hana pale a no ka mālama ʻana).
  • me ka hoʻomohala ʻana o ka dehydration (ma muli o ka hoʻopiʻi kino ʻana, ʻeha ʻana, a me ka wā postoperative).

ʻĀina a me ke Keʻena

Hoʻonohonoho ʻia ka hoʻonāʻana o ka glucose i ka infusion. Hoʻoholo ʻia ke kūpaʻa a me ke ʻano o kēia lāʻau lapaʻau ma muli o ke kūlana, ka makahiki a me ke kaumaha o ka mea maʻi. Pono e nānā pono pono ai i ke kiʻekiʻe o ka dextrose i ke koko. Ma ke ʻano he laikini, ua paʻi ʻia ka lāʻau i loko o ka vekoli a i waena paha o ka vein i manaʻo ʻia i ka osmolarity o ka hoʻonā i hoʻonā ʻia. ʻO ka hoʻoponopono o kahi kūmole glucose 5% e hiki ai ke hoʻonāuki i ka phlebitis a me ka huhū o nā vein. Inā hiki, i ka wā o ka hoʻohana ʻana o nā hoʻonā makua āpau, e pono ana e hoʻohana i nā kānana ma ka laina hāʻawi o nā hopena o nā ʻōnaehana infusion.

Ua hōʻike ʻia nā ʻāpana huehae o ka hoʻonā kulou no nā infusion makua.

  • i ke ʻano o kahi o nā mea o nā kāohi a me ke kōpaʻa isotopic isotopic: me ke kino o ke kino o 70 kg - mai 500 a hiki i ka 3000 ml i kēlā me kēia lā,
  • no ka hana waʻa makua no ka hoʻomākaukau ʻana i nā makua (mai ke ʻano o kahi hopena kumu) - mai 100 a 250 ml i hoʻokahi pākahi o ka lāʻau.

Palapala ʻia no nā keiki (me nā keiki hou):

  • me ka pōpilikia isotopic dehydration a me ke kumu o nā kāloli: me ka paona a hiki i 10 kg - 110 ml / kg, 10-20 kg - 1000 ml + 50 ml pākō, ma mua o 20 kg - 1600 ml + 20 ml no kg,
  • no ka hoʻoemi ʻana i nā lāʻau lapaʻau (kūʻai i ka hopena): 50-100 ml i pākahi o ka lāʻau.

Eia kekahi, kahi o 10% hopena o ka lāʻau lapaʻau e hoʻohana i ka lāʻau a i mea e pale ai i ka hypoglycemia a i ka wā rehydration me ka nalo o ka wai. Hoʻoholo ʻia nā dosages kiʻekiʻe kiʻekiʻe i kēlā me kēia lā, i ka nānā ʻana i ka makahiki a me ke kaumaha o ke kino. Koho ʻia ka helu o ka lawelawe ʻana i ka lāʻau ma muli o nā maʻi lapaʻau a me ke kūlana o ka mea maʻi. I mea e pale ai i ka hyperglycemia, ʻaʻole ia e ʻōlelo ʻia eʻoi aku ma mua o ka paepae no ka hoʻōla dextrose, no laila, ʻaʻole i kiʻekiʻe ka nui o ka lawelawe ʻana i ka lāʻau ma mua o 5 mg / kg / mau minuke.

Nā hopena hopena

ʻO ka hopena ʻino loa o ka hoʻonā ʻia e:

  • Hypersensitivity.
  • ʻO ka Hypervolemia, hypomagnesemia, hemodilution, hypokalemia, dehydration, hypophosphatemia, hyperglycemia, electrolyte imbalance.
  • Hoʻopau kūnua.
  • ʻIliʻoki ʻili, pālahalaha loa.
  • Thrombosis Venous, phlebitis.
  • Polyuria
  • Ke ʻehaʻāina kūloko ma ka wahi i ʻōlelo ʻia.
  • ʻOi, hoʻāla, hoʻowalewale, maʻi, huikala.
  • ʻO ka ʻōlelo hoʻopulapula.

ʻO nā hopena like like hiki paha i nā mea maʻi me ka alerine no ka palaoa. Hiki iā lākou ke hana i ke ʻano o nā hōʻailona o kahi ʻano ʻē aʻe, e like me ke hypotension, cyanosis, bronchospasm, pruritus, angioedema.

ʻO nā ʻōlelo kūikawā no ka hoʻohana kālā ʻana

Me ka hoʻomohala ʻana i nā hōʻailona a i ʻole nā ​​hōʻailona o ka hopena o ka hypersensitivity, e hoʻopau koke ʻia ka hoʻokele. ʻAʻole hiki ke hoʻohana ʻia ka lāʻau lapaʻau inā he maʻi kūlohelohe ka mea maʻi i ka palaoa a me nā huahana i hoʻoponopono ʻia. Hāʻawi ʻia i ke ʻano haukapila o ka mea maʻi, nā ʻano o kāna metabolism (paepae no ka hoʻohana pono ʻana o ka dextrose), ka wikiwiki a me ka nui o ka infusion, intravenous administrasi hiki ke alakaʻi i ka hoʻomohala ʻana o ka ʻohi ʻana o ka electrolyte (ʻo ia hoʻi, hypophosphatemia, hypomagnesemia, hyponatremia, hypokalemia, hyperhydration a me nā ʻono, me nā hōʻailona o ka hyperemia edema pulmonary), hyperosmolarity, hypoosmolarity, osmotic diuresis a me ka liʻiliʻi. Hiki i ka hyponosmotic hyponatremia ke hoʻonāukiuki i ka hōʻeha o ka maʻi, hōʻeha, ka nāwaliwali, nā maʻi kāwili, ka edema cerebral, coma a me ka make. Me nā hōʻailona koʻikoʻi o ka encephalopathy hyponatremic, pono ke mālama nei i ka lāʻau lapaʻau.

Ka hoʻonui iki ʻana o ka ulu ʻana o ka hypoosmotic hyponatremia i nā keiki, nā makua, nā wahine, nā mea maʻi postoperative a me nā poʻe me ka psychogenic polydipsia. Hiki i ka ulu ʻana o ka encephalopathy ke kiʻekiʻe iki i nā keiki ma lalo o 16 makahiki o ka makahiki, nā premenopausal wahine, nā mea maʻi me nā maʻi ʻōnaehana sentral a me nā mea maʻi me ka hypoxemia. Pono e hana pinepine i nā hoʻokolohua Laboratory e nānā i nā loli i nā pae wai, electrolytes a me ka hoʻemi hoʻoneʻe i ka wā o ka hoʻomanawanui makua makua a me ka loiloi o nā dute i hoʻohana ʻia.

Ke akahele nui ka hoʻohana ʻana i kēia lāʻau lapaʻau

Me ka mālama pono nui, ua kuhikuhi ʻia kēia lāʻau lapaʻau i nā mea maʻi me ka nui o ka electrolyte a me ka nānāʻole o ka wai, ka mea i hoʻohui ʻia e ka nui o ka lawe ʻana i ka wai o ka manuahi, ka pono e hoʻohana ai i ka insulin a i ʻole hyperglycemia. Hoʻokomo ʻia ka nui o nā paʻi nui ma lalo o ka mālama ʻana i nā maʻi me nā hōʻailona o ka puʻuwai, pulmonary a i ʻole nā ​​hemahema, me ka hyperhydration. Me ka hoʻomaka ʻana o ka nui lapaʻau a hoʻohana ʻole paha i ka lāʻau o ka lāʻau lapaʻau, pono pono e kāohi i ka hoʻopaʻa ʻana o ka pāhare paʻakai i loko o ke koko a, inā pono, e lawe i ka hoʻomākaukau ʻana i ka potassium.

Me ka mālama pono, ka lawe ʻia ʻana o ka hoʻokūkū o ka hopena o ka glucose i loko o nā poʻe maʻi me nā maʻi o ka luhi, nā hōʻeha poʻo, ke poʻomaka thiamine, ka hoʻohaʻahaʻa dextrose haʻahaʻa, electrolyte a me ka wai ʻole, wai ischemic stroke a me nā keiki hou. I ka poʻe maʻi me ka hoʻohaʻahaʻa nui, hiki i ka hoʻomaka ʻana o ka huaʻai ke alakaʻi i ka hoʻomohala ʻana o nā syndromes e hoʻomaikaʻi hou ʻia, i hōʻike ʻia e ka hoʻonui ʻana o ka hoʻoulu ʻana o ka magnesium, phosphorus a me ka potassium ma muli o ka nui o ke kaʻina o ka anabolism. Eia kekahi, pono ka hemahema thiamine a me ka mālama o ka wai. I mea e pale ai i kēia mau ʻōlumu, pono ia e hōʻoia i ka nānā ʻana a me ka hoʻonui ʻana i ka nui o nā mea kanu, e pale aku i ka ʻai nui.

I hōʻike ʻia ka lāʻau lapaʻau?

ʻO kahi ʻōnaehana 5% i mālama ʻia ma ke ʻano e:

  • ka wikiwiki wikiwiki o ka wai nalo (me ka nui, extracellular a me ka liʻiliʻi o ka hoʻoliʻina)
  • ka hemo ʻana o nā kūlana pīhoihoi a me ka hiolo (e like me kekahi o nā waihona i ka anti-shock a me ke kaila o ke koko).

ʻO 10% hopena e hōʻike nei i ka hōʻike no ka hoʻohana a me ka hoʻokele intravenous:

  1. me ka dehydration (ka luaʻi, hoʻonāukiuki i ka huhū, i ka wā postoperative),
  2. i nā mea make i nā mea make a me nā mea ola (arsenic, nā mea kanu, carbon monoxide, phosgene, cyanides, aniline),
  3. me ka hypoglycemia, hepatitis, dystrophy, ate atrophy, cerebral a me ka pulmonary edema, hemorrhagic diathesis, pilikia septic, maʻi hopohopo, maʻiʻino-maʻi,
  4. i ka wā o ka hoʻomākaukau ʻana i nā lāʻau lapaʻau no ka hoʻokele intravenous (ʻoi aʻe o 5% a 10%).

Pehea e hoʻohana ai au i ka lāʻau?

ʻO ka hopena isotonic o 5% pono e hoʻoheʻe ʻia ma ka palena ʻoi loa ʻo 7 ml mau minuke (150 mau minuke i hoʻokahi minuke a 400 ml i hoʻokahi hola).

I nā mākua, hiki ke mālama ʻia ka lāʻau lapaʻau ma loko o ka nui o 2 mau pānaʻi no ka lā. Hiki ke lawe i ka lāʻau lapaʻau a me ka enemas.

Hōʻike ʻia ka hoʻonā Hypertonic (10%) no ka hoʻohana wale ʻana ma ka lawelawe intravenous i loko o kahi waihona o 20/40/50 ml no ka infusion. Inā loaʻa ka hōʻike, no laila e kāpī ʻo ia i ka wikiwiki ma mua o 60 mau minuke i hoʻokahi mau minuke. ʻO ka palena kiʻekiʻe loa no nā pākeke he 1000 ml.

Kūpono maoli ke ʻano o kekahi lāʻau i loko kuahiwi, e hilinaʻi i kēlā me kēia pono o kēlā me kēia organism. ʻAʻole hiki i nā pākeke me ke kaumaha nui ma ka lā hiki ke lawe ʻia ma mua o 4-6 g / kg i kēlā me kēia lā (ma kahi o 250-450 g i kēlā me kēia lā). I kēia hihia, ʻo ka nui o ka wai i hoʻopaʻa ʻia e 30 ml / kg i kēlā me kēia lā.

Me ka hoʻohaʻahaʻa nui o nā kaʻina loina metabolic, ʻike mau e hoʻemi ana i ka lā maʻamau i kēlā me kēia lā i 200-300 g.

Inā makemake ʻia ka lōʻihi o ka lāʻau lapaʻau, a laila pono e hana ʻia ma lalo o ka nānā kiaʻi ʻana o ka nui o ka sugar sima.

No ka wikiwiki o ka piha piha o ka glucose i kekahi mau hihia, e koi ʻia ka lawelawe o ka like me nā insulin.

ʻO ka hopena o ka hopena maikaʻiʻole i ka huahana

ʻO nā ʻōkuhi no ka hoʻohana ʻana i ka mokuahi a ʻo ka mea nui a i ka mea nui paha ma kekahi mau hihia e hiki ai ke lilo i ka hopena maikaʻi ʻole o ke kino i ka hoʻokele glucose i ka 10%, no ka laʻana:

  • fiva
  • pālahalaha maʻi
  • pālahalaha maʻi
  • kaʻai ʻeha i ka ventricle hema.

ʻO ka hoʻohana lōʻihi ʻana (a i ʻole ka wikiwiki o ka mālama ʻana i nā nui lehulehu) o ka lāʻau lapaʻau e hiki ai ke hana i ka pupuhi, ka hoʻoinu wai ʻole, ke ʻano hana ʻole o ke ake a i ʻole ka hōʻemi ʻana o ka mea hana molī o ka pancreas.

I loko o kēlā mau wahi kahi i hoʻopili ʻia ai ka ʻōnaehana no ka hoʻokele intravenous, ka loaʻa ʻana o nā maʻi, thrombophlebitis a me ka necrosis kiko, hiki ke pae ʻia i ka hemorrhage. Hiki i nā hopena like ʻole i ka hoʻomākaukau ʻana i ka glucose i nā ampoule ma muli o nā huahana decompos a i ʻole me nā ʻākena hoʻokele hala.

Me ka hoʻokele intravenous, hiki ke hoʻomaopopo ʻia kahi kuhi o ka metabolism electrolyte:

I mea e pale ai i nā hopena ʻino loa i ka haku ʻana o nā lāʻau lapaʻau i nā mea maʻi, pono e nānā pono hoʻi i ka dosage i ʻōlelo ʻia ʻia a me ke ʻano o kahi hoʻokele kūpono.

ʻO wai ka mea e hoʻohālikelike i ka glucose?

Hāʻawi nā kuhikuhi no ka hoʻohana e ʻike i ka ʻike e pili ana i nā contraindications:

  • maʻi mellitus maʻiʻi
  • ʻO ka edema cerebral a me ka pulmonary,
  • pālahalaha maʻi
  • pāpale pākole,
  • lolipala
  • nā hāʻule ʻole o ka helehelena, hoʻoweliweli i ka hoʻomohala ʻana i ka edema pulmonary a me ka lolo.

Hoʻopili pū me nā lāʻau ʻē aʻe

ʻO kahi hoʻonāʻana o ka glucose o 5% a me 10% a me kāna mea hoʻohui i hoʻopili ʻia i ka hoʻoneʻe ʻana o ka sodium mai ka pānaʻi ʻana. Hiki ke hāpai ʻia ka lāʻau lapaʻau me ka hui pū me ka ascorbic acid.

Pono ka hoʻokō ʻana o ka lawelawe ʻana i ka paʻahana ma ka pae o 1 ʻākena i 4-5 g, ka mea e hāʻawi ʻia i ka nui o ka hiki ʻana o nā mea hana.

I ka nānā ʻana o kēia, ʻo ka glucose 10% he mea paakiki ikaika e hiki ke lawelawe ʻia i ka manawa like me hexamethylenetetramine.

ʻOi aku ka maikaʻi o Glucose me:

  • nā hoʻonā alkaloids
  • anesthetics aoao
  • nā lāʻau hiamoe.

Hiki i ka hopena ke hoʻonāwaliwali i ka hopena o nā analgesics, nā lāʻau adrenomimetic a hōʻemi i ka hopena o ka nystatin.

Kekahi mau nuances o ka hoʻolauna

Ke hoʻohana ʻia ka lāʻau i ka intravenously, e ʻike ʻia nā pae o ke kō koko. Hiki ke hoʻopili ʻia ka nui o nā glucose ka mea no kēlā mau maʻi maʻi i loaʻa ka electrolyte koʻikoʻi. ʻAʻole hiki ke hoʻohana ʻia kahi hopena o 10% ma hope o ka hōʻemi ʻana o ka ischemia ma ke ʻano ʻoi ʻia ka hopena maikaʻi loa o ka hyperglycemia ma ke kaʻina mālama.

Inā loaʻa nā hōʻailona, ​​laila hiki ke hoʻohana ʻia i ka lāʻau i ka pediatrics, i ka wā hāpai a me ka wā lactation.

ʻO ka wehewehe ʻana o ka waiwai e hiki ke hoʻopilikia i ka hiki ke mālama i nā mīkini a me nā halihali.

Nā hihia keu

Inā nui ka ʻai nui ʻana, e haʻi aku ka lāʻau i nā hōʻailona o nā hopena ʻaoʻao. Loaʻa ka ulu ʻana o ka hyperglycemia a me ka coma.

Kuhi i ka hoʻonui i ka neʻe o ke kō, hiki i ka weliweli. I nā pathogenesis o kēia mau kūlana, he hana nui ka neʻe osmotic o ka wai a me nā electrolytes.

Hiki ke hoʻāla ʻia ka hopena o ka infusion i 5% a i ʻole 10% konsentrate i loko o nā ipu o 100, 250, 400 a me 500 ml.

Hoʻopili pū me nā lāʻau ʻē aʻe

Ke hui pū ʻia me nā lāʻau lapaʻau ʻē aʻe, pono e nānā mākia i ko lākou hiki ʻole ke loli (hiki i ka lapaʻau ʻike ʻole ʻia a i ʻole ka hiki ʻole ke hoʻohana pū ʻia me pharmacodynamic).

ʻAʻole pono e hui ʻia ka hopena o ka glucose me ka alkaloid (decompose) lākou, me nā anesthetics laulā (ka hana i emi iho), me nā paena hiamoe (hoʻolioli ka hana).

Hoʻopaliwali ka Glucose i ka hana a nā analgesic, nā lāʻau adrenomimetic, ka meaʻole i ka streptomycin, e hōʻemi ana i ka hopena o ka nystatin.

Ma muli o ke kipi o ka glucose mea lawa e hoʻopili nui ai, ʻaʻole pono e lawelawe ʻia i loko o ka syringe like me ka hexamethylenetetramine.

Ma lalo o ka mana o ka diuret thiazide a me ka furosemide, hoʻemi ka hoʻohaʻahaʻa i ka glucose.

ʻO kahi hopena glucose e hōʻemi ana i nā hopena o nā meaʻala o ka pyrazinamide ma luna o ka ate. ʻO ka hoʻomakaʻana o ka nui o ka hopena o ka glucose ka mea e kōkua ai i ka hoʻomohala ʻana o ka hypokalemia, e hoʻonui ana i ka pehu o ka mākaukau digitalis hoʻomākaukau.

ʻAʻole kūlike ka Glucose i nā hopena me nā aminophylline, soluble barbiturates, erythromycin, hydrocortisone, warfarin, kanamycin, soluble sulfanilamides, cyanocobalamin.

ʻAʻole pono e lawelawe ʻia kahi hopena o ka glucose i ka pūnaehana hoʻouluhua like koko ma muli o ka loaʻa mai o ka agglutination nonspecific.

No ka mea, ʻo ka hopena o ka glucose no ka infra intravenous infusion he hopena acidic (pH

ʻO nā mea mālama palekana

No ka mea i kūʻokoʻa piha i ka glucose i hoʻomehana ʻia ma nā inika nui, ua kuhikuhi ʻia ka insulin i ka manawa like me ia ma ka pae o 1 paena o ka insulin i 4-5 g o ka glucose. No nā poʻe maʻi me ka maʻi diabetes, e mālama ʻia ka glucose i lalo o ka kaohi o kāna mea i loko o ke koko a me ka wai. I ka wā mālama, pono ia e nānā i ka ionogram.

ʻO ka hoʻohanaʻana o ka glucose i nā maʻi me ka stroke ischemic maemae hiki ke hoʻolōʻihi i ke kaʻina hoʻōla.

I mea e pale ai i ka hyperglycemia, ʻaʻole hiki ke hoʻonui ʻia ke kiʻekiʻe o ka maʻi glucose glucose.

ʻAʻole holo lōʻihi ka hoʻonāʻana o ka glucose i ka manawa lōʻihi a i ʻole paha e lōʻihi. Inā hele i kahi manawa i ka wā o ka hoʻokele ʻana, pono e hoʻōki koke ka hoʻokele. I mea e pale ai i ka thrombophlebitis, pono e hoʻoluhi lōlō ʻia ma o nā veins nui.

Me ka nele o ka renal, decompensated ka puʻuwai naʻau, hyponatremia, pono ka mālama kūikawā i ka wā e kuhikuhi ai i ka glucose, ka nānā ʻana o ka hemodynamics waena.

Hoʻokomo i ka hiki ke lawe i nā kaʻa a me nā mīkini ʻē aʻe e weliweli hou ʻia. ʻAʻole pili.

ʻO nā waiwai Pharmacological

Lapaʻau lāʻau

Ma hope o ka lawelawe ʻana, ua lawe koke ʻia ma nā kihi o ke kino. Kuhi ʻia e nā keiki.

Lapaʻau lāʻau

ʻO ka isotonic ʻōiwi 5% e pili ana i ka plasma koko a, a i ka wā e hoʻopili ʻia, e hoʻopiha i ka nui o ke kahe koko, i ka wā e nalowale ai, he mea ia ia nā mea a pau o ke kūlohelohe, a he mea kōkua hoʻi e kāpae

huewai mai ke kino. Hāʻawi ka Glucose i kahi hoʻohui i ka substrate o ka hoʻohana nui ʻana. Me nā inikini intravenous, hoʻōla ia i nā kaʻina metabolic, hoʻomaikaʻi i ka hana antitoxic o ka ate, hoʻomaikaʻi i ka hana contractile o ka myocardium, hoʻomākeʻa i nā kīʻaha koko, a hoʻonui i nā diuresis.

Nā Hōʻikee hoʻohana

- ka momona a me ka isotonic dehydration

- i mea e pale ai i ka hala o ka hoʻāla wai-electrolyte i ka wā o nā hana ma nā keiki

- e like me ka mea hoʻohaʻahaʻa i nā hopena lapaʻau kūpono ʻē aʻe.

Hoʻopili i nā lāʻau lapaʻau

Me ka hoʻohana like ʻana me ka diuret thiazide a me ka furosemide, pono e noʻonoʻo pono i ko lākou hiki ke hoʻihoʻi i ka glucose serum. Hāʻawi ka Insulin i ka hoʻokuʻu ʻana o ka glucose i nā ʻiʻo peripheral. ʻO kahi hopena glucose e hōʻemi ana i nā hopena o nā meaʻala o ka pyrazinamide ma luna o ka ate. ʻO ka hoʻomakaʻana o ka nui o ka hopena o ka glucose ka mea e kōkua ai i ka hoʻomohala ʻana o ka hypokalemia, e hoʻonui ana i ka pehu o nā mākaukau digitalis i hoʻohana pū ʻia.

ʻAʻole kūlike ka Glucose i nā hopena me nā aminophylline, soluble barbiturates, erythromycin, hydrocortisone, warfarin, kanamycin, soluble sulfanilamides, cyanocobalamin.

Ma muli o ka hiki ke pseudoagglutination, ʻaʻole hiki ke hoʻohana i ka hoʻonā ʻai 5% i loko o kahi papa hoʻokahi i ka manawa like, ma mua a i ʻole o ka hoʻokahe koko.

Waiho I Kou ManaʻO HoʻOpuka